Lagom är bäst -hästar och Tyskland

Det är väldig stor skillnad på hästhållningen hemma i Sverige jämfört med här. I Sverige är vi vana vid Jordbrukverkets reguleringar, lagar och regler. Något liknande finns inte här i Tyskland. Hästar har samma status som kor och grisar.

Nu har vi ju varit runt ganska mycket och sett massvis med lyxiga hästanläggningar. På vissa är det så fantastiskt så man tror man har kommit till himlen. Det ena ridhuset efter det andra inrett i olika stilar ( Ja, de inreder ridhusen, inte en plåtlåda så som hemma i Sverige) Buskar klippta till hästfigurer, stenlagda vägar mellan varje byggnad, glansiga hästar med hovlack och dyr utrustning, och beridarna då som ser ut som fotomodeller från en ridsportstidning... Sen lyfter man på locket och kollar lite under ytan... Lyfter på de lackade hovarna och det luktar så illa att du nästan svimmar... går in i det fantastiska lyxstallet och kollar in i boxarna. Hmmm 70 cm med halm.... Ja, de mockar bara en gång i månaden, men fyller på med lite halm varje dag... Sen när du kommer ut och förstaintrycket av den otroliga anläggningen har dalat lite, så inser man att det inte finns en enda hage - men 200 hästar i stallet?!?
Det var lyxvarianten. (Försäljningsstall)
Sen är det så att vi letar efter ett nytt stall för Hennings hästar, så nu har vi varit och kollat lite på privata "små" anläggningar. Mestadels är det totalt kaos över allt. Ett "litet" stall med bara 80 boxar. Vanligtvis finns det några hagar men så kallade gräshagar, som på denna tiden av året ser mer ut som lervälling. Stallarna är gamla och smutsiga, mögel på väggarna. Sen har dom byggt ett stall i varje uthus så alla ser olika ut, olika mått på allt, i ett stall var fönstren typ en halv meter från marken. Några skruttiga uteboxar mellan traktorerna och harvarna.
Lera, gamla grejer, och skrot överallt... Men i princip alla har ett par ridhus.
Det var normalvarianten... (Där hobbyryttarna har sina hästar)
Nu skall jag självklart inte dra alla över samma kant men om man kollar på det stora hela så är det i princip så det ser ut.
Vanliga stall, så som vi är vana med hemma finns typ inte... Lagom stort, lagom snyggt, lagom många hästar, hagar till varje häst, hästarna kommer ut varje dag, lagom ordning och reda... och om det finns så hyr de inte ut boxar, utan det är helt privat.  (Tävligsstall)
Så nu när jag ser hela saken utifrån så måste jag bara berömma Jordbruksverket som ser till att de svenska hästarna har det så bra som de faktisk har det!!!!
http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/hastar.4.389b567011d9aa1eeab80008.html
Det är konstigt att Tyskland anses att vara välrdens bästa "hästland"... Kanske resultatmässigt...
Lagom är bäst!
Hejdå!!

Kommentarer
Postat av: Susanne

Underbar beskrivning! På något sätt känns det som att våra hästar har det superbra här hemma när vi får panik för att de BARA fått vara ute 5 timmar en dag...



När något ser fantastiskt ut (läs resultaten för Tyskland) så ska man skrapa lite på ytan och se om det är genuint rakt igenom, oftast är det inte det tyvärr.



Ha det gott!

Kram

2012-01-12 @ 08:51:51
Postat av: Kaja

Ja, exakt... Som tur är har mina hästar både hagar och rena boxar!



Men börjar bli osäker på om det är möjligt att bli "bäst" med bra omvårdnad, vettig ridning och glada hästar....

2012-01-12 @ 13:14:30









Kom ihåg mig?

Trackback

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus